Vércukormérés útmutató: mikor, miért, hogyan?

A cukorbeteg embereknek napi szinten többször is ellenőrizni kell vércukor értékeiket: a rendszeres méréssel elkerülhetők a hiper- valamint hipoglikémiás tünetek és az alkalmazott terápia sikeressége is ellenőrizhető. A gyógyszeresen és az inzulinnal kezelt diabéteszesek esetében eltérő gyakorisággal kell elvégezni a vércukorszint mérést: cikkünkből kiderül, miért kell vércukornaplót vezetni és mit jelent a “Time In Range” kifejezés a diabetológiában.

Miért fontos a vércukorszint mérés?

A diabéteszesek állapota a megfelelő terápia alkalmazásával és az előírt cukorbeteg diéta betartásával jól egyensúlyban tartható, ehhez azonban nélkülözhetetlen a napi szintű vércukormérés. A vércukor monitorozása során a páciens és a kezelőorvos sokkal könnyebben be tudják állítani a helyes inzulinmennyiséget vagy gyógyszeradagot, és a dietetikus is a mért cukoreredmények alapján változtat az étrend összetételén.

A Verifine tűvel hatékonyan és gyorsan elvégezhető az inzulinbeadás. Ismerje meg a Verifne termékeit!

gyors vércukormérés

Rendszeres vércukormérés segítségével könnyebb beállítani a szükséges inzulin adagot

A gyakori vércukorméréssel az is gyorsan kideríthető, hogy mi áll a nem megfelelő HbA1c hátterében. A hemoglobin A1c egy olyan érték, mely 6-8 hétre visszamenőleg megmutatja az átlagos vércukorszintet. Ez általában 7 százalék alatt elfogadható a diabéteszesek esetében. A rossz terápia, a nem kielégítő étrend, illetve a napi testmozgás elhanyagolása egyaránt okozhatnak eltérő értékeket. A rendszeres vércukormérés viszont lehetővé teszi a pontos okok feltárását.

Az otthoni vércukorszint ellenőrzés alapján a betegek megismerhetik az egyes ételek vércukor növelő képességét és fizikai aktivitásuk vércukorszint befolyásoló hatását is tesztelni tudják. A tudatossággal sokkal könnyebben elkerülhetők a hiperglikémiás és a hipoglikémiás állapotok: a rendszeres vércukorméréssel minimalizálhatók a rosszullétek.

Milyen gyakran kell a vércukorszintet mérni?

Mivel minden páciens esete egyedi, ezért a kezelőorvos javaslatait be kell tartani, de léteznek általánosan elfogadott elvek is a vércukorszint ellenőrzés gyakoriságára.

  • A nem inzulinnal kezelt pácienseknek az új életmód beállítását követően napi 2x kell mérni a vércukor szintjüket. Érdemes mindig más alkalomra időzíteni az ellenőrzést: reggeli előtt és étkezések után is ajánlott a cukorérték feljegyzése, ezek alapján ugyanis pontosabb információt tud leszűrni a kezelőorvos, mintha csak az éhomi mérésre hagyatkozna.
  • A fix inzulinkombinációt használó diabéteszeseknek napi négyszeri, lépcsőzetes vércukormérés javasolt. A lépcsőzetes ellenőrzés lényege, hogy mindig másik étkezés előtt és után kell mérni a vércukrot.
  • Az intenzív inzulinkezelés alatt álló cukorbetegeknek napi 6 alkalommal kell vércukor ellenőrzést végezniük, minden inzulinszúrás előtt. Az étkezés előtti értékek a bázis inzulin hatékonyságát támasztják alá, míg az étkezések után 2 órával mért vércukorszint a bólus inzulinterápia és a diéta hatásairól reflektál. Heti 1 alkalommal pedig éjjel 3 órakor is végezniük kell egy mérést.

Előfordulhat, hogy a felsoroltaknál gyakrabban is kell önellenőrzést végezni. Egyes betegségek – kiváltképp nagy folyadékveszteséggel járó hányás esetén -, fokozott stresszhatás vagy épp az étkezési időpontok megváltozásakor akár a kezelőorvos segítségét is igénybe kell venni és újra ütemezni a méréseket.

ujjbegyes vércukorszint mérés

Sokaknak munka vagy szabadidős program közben kell elvégezni a vércukormérést

Az ujjbegyi vércukormérés és a folyamatos szöveti cukor monitorizálás (CGM) közötti különbség

A vércukorszint rendszeres mérését a páciensek az ujjbegyes technikával végzik: az ujjbegyek oldalán egy apró szúrással a tesztcsíkra vért kell cseppenteni, majd a vércukormérő készülékkel ellenőrizni az eredményt és feljegyezni.

A szöveti cukor monitorozás ezzel ellentétben általában egy hétig tart, ami egy sokkal  pontosabb módja a vércukorszint ellenőrzésének. A CGM (Continuous Glucose Monitoring) szenzort rendszerint a hasba vagy a vállba helyezik, ami folyamatosan méri a szövetek közötti extracelluláris folyadék alapján a vércukorszintet. A valós idejű (real-time) készülékek 5-10 percenként, általában mobilos applikáció segítségével vagy a diabetológusnak online elküldve mutatják az aktuális vércukorszintet. Ezzel a módszerrel ki lehet elemezni a vércukorkilengések okait és fel lehet fedezni az életmód, az inzulinadagolás és a rosszullétek közötti kapcsolatot is.

A “Time In Range” vércukormérés

A szöveti cukormérés elterjedése nyomán jelent meg a diabetológiában a “Time In Range” kifejezés. A röviden csak TIR-nek nevezett fogalom jelentése magyarul „Céltartományban töltött idő”-re vagy a „Céltartományban töltött időtartam”-ra fordítható. A “Time In Range” során a kezelőorvosok azt vizsgálják a páciensek vagy a CGM eszköz által vezetett vércukoreredmények alapján, hogy az egy napon belül mért értékek hány százaléka esik a céltartományba. A céltartományt általában 3,9 és 10 mmol/l (70–180 mg%) értékben határozzák meg. A pácienseknek a felírt terápia és az életmód javaslatok betartásával arra kell törekedniük, hogy vércukorszintjük ne térjen el a céltartománytól negatív és pozitív irányba se. A teszt időtartama minimum 14 napot vesz igénybe.

Vércukor céltartományok

A vércukorszint céltartományban tartásának aránya igen változatos lehet, melyet az alábbi tényezők befolyásolják leginkább:

  • a terápia fajtája (életmód, gyógyszeres vagy intenzív inzulinkezelés)
  • a diabétesz típusa (1-es, 2-es vagy 3-as típus, terhességi diabétesz)
  • a hipoglikémiára való hajlandóság
  • a szénhidrátbevitel (és összességében a kialakított cukorbeteg étrend)
  • sajátos tényezők: fizikai aktivitás, életkor, testsúly


A Diatribe.org diagramjai alapján az alábbi kategóriákat érdemes elválasztani egymástól:

1. kategória: 1-es és 2-es típusú diabéteszeseknél a 24 óra alatt mért vércukorértékek 70 százalékának a céltartományba kell esni. Maximum 4 százalékban lehet a minimum érték, azaz 3,8 mmol/l alatt és a túl magas értékeket minimalizálni kell.

2. kategória: A terhességi diabéteszes nők esetében a céltartomány 3,6 és 7,8 mmol/l között van. A mért értékeknek 85 százalékban kell a céltartományba esnie, 3,6 mmol/l alá kevesebb, mint 4 százalékban eshet és maximum 10 százalékban haladhatja meg a felső 7,8 mmol/l értéket.

3. kategória: A nagyon “labilis” cukorbetegeknél az ellenőrzések felében kell a céltartományt tükröznie a mért eredményeknek. Kevesebb, mint 1 százalékban csökkenhet 3,9 mmol/l alá és kevesebb, mint 10 százalékban eshet 13,9 mmol/l fölé.

rendszeres vércukormérés 2

4. kategória: A várandós 1-es típusú diabéteszeseknél a vércukorszintnek 70 százalékban 3,5 és 7,8 mmol/l között kell lennie, kevesebb, mint 25 százalékban lehet magasabb, mint 7,8 és kevesebb, mint 4 százalékban lehet alacsonyabb, mint 3,5 mmol/l.

rendszeres vércukormérés

A Time In Range módszer a gyakorlatban

A céltartományban töltött időt szöveti glükóz monitorozással a legegyszerűbb kiszámítani. Az automatizált vércukorszint mérés által óránként teljes képet lehet kapni a TIR-be eső értékek arányáról, ezáltal pedig az is könnyedén kiszámítható, hogy a 24 órából pontosan hány órát volt a vércukorszint a céltartományon belül.

Hagyományos ujjbegyes vércukorméréssel is kiszámíthatók a Time In Range értékek. Minél többször mérjük meg egy nap a vércukorszintet, annál pontosabb eredményt fogunk kapni. Léteznek manapság már mobilapplikációk is, melyek a BGM tesztcsíkokkal mért cukoreredmények alapján kiszámítják a TIR arányokat (pl. Dexcom Clarity, Sugar.IQ, FreeStyle Libre).

A Time In Range előnyei

A rendszeres vércukorszint mérés és a céltartományban eltöltött idő hozzájárul a cukorbetegség szövődményeinek minimalizálásához. A gyakori túl magas vércukorszint szív- és érrendszeri betegségekhez, ideg- és vesekárosodáshoz, látásromláshoz vezet. A Time In Range módszerrel a hiperglikémia rossz hatásai mellett a kiugróan alacsony vércukorszint is minimalizálható. A rosszullétek elmaradásával pedig nagymértékben javítható a cukorbeteg emberek életszínvonala.

vércukorszint mérések

A túl alacsony vércukorszint eszméletvesztéshez, a túl magas pedig komoly szövődményekhez vezet

A cikkünkben bemutatott vércukormérési gyakorlatok nem minden páciens esetében működnek egységesen, hiszen a cukorbetegek igényei eltérők lehetnek. A saját vércukorszint mérési rutin kialakításában mindenképp a kezelőorvos és a dietetikus javaslatát kell elsődlegesen figyelembe venni.

Érdekesnek találta a vércukormérésről szóló írásunkat? Még több diabétesszel kapcsolatos tudnivalóért olvassa el az inzulin beadását taglaló bejegyzésünket is!

tickleflex

Alkalmazzon TickleFLEX-et a kényelmes és biztonságos inzulinbeadás érdekében.

Legutóbbi blog bejegyzések

A Verifine tű használatával kisebb szúrás is elég az inzulinbeadáshoz, így kevesebb fájdalommal is elvégezheti.