Cukorbetegség szövődményei: hogyan előzhetjük meg?

A cukorbetegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de korai felismeréssel, valamint a megfelelő terápia alkalmazásával a tünetek kordában tarthatók és a cukorbetegség szövődményei is elkerülhetők. Cikkünkben bemutatjuk, melyek a diabétesz leggyakoribb következményei és miként előzhető meg kialakulásuk.

A Verifine tűvel hatékonyan és gyorsan elvégezhető az inzulinbeadás. Ismerje meg a Verifne termékeit!

Hogyan alakulnak ki a cukorbetegség szövődményei?

A cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, amely minden szervet érint. Az inzulinszegény állapot során a sejtek éheznek a cukorra és ha a folyamat hosszú ideig diagnosztizálatlan marad, akkor a páciensnek nemcsak a diabétesszel, de annak következményeivel is meg kell birkóznia.

A 2-es típusú – másnéven időskori – cukorbetegség esetében jelentkező anyagcserezavar nem jár radikális tünetekkel, ezért a betegség jelenlétére gyakran csak a kialakult szövődmények hívják fel a figyelmet. Napjainkban a modern inzulinterápiának és a gyógyszereknek köszönhetően megjelentek a diabétesz időkori kései következményei is azoknál az idős embereknél, akik akár több évtizede élnek együtt a betegséggel.

Milyen következményei lehetnek a diabétesznek?

A cukorbetegség kezelésekor több orvosi ágazat együttműködése szükséges. A diabetológia és a dietetika mellett az esetleges szövődmények megelőzésében, kúrájában az ortopéd orvosok, szemészeti szakorvosok, nefrológusok, kardiológusok, érsebészek bevonása is nélkülözhetetlen.

A cukorbetegség szövődményei rövid távon

  • Túl magas vércukorszint: a terápia és az egészséges életmód elhanyagolásának egyik leggyakoribb következménye a kiugró glükózszint. Ha a páciens nem a javasolt ételeket fogyasztja, hetente csak ritkán mozog, akkor jellemzően a vártnál magasabbak a vércukorszint mérés eredményei. Magas értékek azonban akkor is előfordulhatnak, ha kezdetben még nem állt be a terápia hatása. Ilyenkor az orvos az inzulin vagy gyógyszeradag megemelését is javasolhatja.
  • Túl alacsony vércukorszint: vércukor csökkentő gyógyszerek szedése esetén előfordulhat, hogy a normál szint alá süllyed a vércukorszint. Az izzadás, éhségérzet, remegés azonban jelentkezhet sportolás után vagy akkor is, ha valami miatt egy étkezés kimarad a napi rutinból. A kiugróan alacsony, valamint magas vércukorszintet azért kell minél előbb egyensúlyba hozni, mert tartós fennállás esetén mindkettő hosszú távú szövődményeket eredményez.
  • Diabéteszes ketoacidózis: a 2-es típusú diabétesz súlyos állapotában az éhező sejtek elkezdik lebontani a zsírtartalékot, a folyamat pedig ketonokat termel. Jelei az émelygés, hányás, láz és az acetonszagú lehelet. Nagy mennyiségben a ketonok veszélyesek a szervezetre, ezért időben orvoshoz kell fordulni – kiváltképp akkor, ha a vizeletből is kimutatható a ketoacidózis. 
cukorbetegség szövődményei képekben

A rövidtávú következményeket vércukorméréssel lehet kontrollálni (forrás: freepik.com)

A diabétesz hosszú távú szövődményei

A cukorbetegség leggyakoribb következménye: diabéteszes láb

Az úgynevezett diabéteszes láb szindróma akkor jelentkezik, amikor többféle szövődmény egyszerre áll fenn a páciensnél. Az idegek és az erek egyidejű betegségei esetén csökken a vérellátás az alsó végtagokban és gyakran bizsergő, zsibbadó érzésről is panaszkodnak a betegek. Sajnos a keringési zavarok miatt a lábon keletkező sérülések és hólyagok könnyen elfertőződhetnek, fekélyesedhetnek, ami végül amputációhoz is vezethet.

Szív- és érrendszeri betegségek, mint a diabétesz szövődményei

A kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának egyik legnagyobb rizikófaktora a cukorbetegség. Az elmeszesedett erek miatt a páciens keringése károsodik, ami a lábakban, a szívben és az agyban is szövődményeket okozhat. Az erek károsodásának egyik tünete a lábak sebesedése és a lábfájdalom terheléskor. Az erek beszűkülése és elmeszesedése ugyanakkor az agyvérzés, a stroke, a szívinfarktus és a koszorúér betegségek megjelenését is növeli.

cukorbetegség szövődményeinek megelőzése

A kardiovaszkuláris szövődmények végzetesek lehetnek (forrás: freepik.com)

Szemkárosodás cukorbeteg embereknél

A cukorbetegség tüneteiről szóló cikkünkben korábban már írtunk arról, hogy a látás romlása és elhomályosodása mindkét típusú diabétesznél előfordul és árulkodó jel lehet a felismerésben. A diagnosztizálatlan illetve nem megfelelően kezelt cukorbetegség a retina ereit is tönkreteheti, ami sajnos kiválthatja a diabéteszes retinopátiát és a páciens a látását is elveszítheti. Emellett a cukorbaj a szürkehályog és a zöldhályog kialakulását is előidézheti.

A cukorbetegség szövődményei: idegkárosodás

A neuropátia igen összetett betegség, az erekben keringő cukor miatt a kiserek nem tudják táplálni az idegeket, ezért zsibbadás alakul ki a lábakban. Először csak a lábujjak hegyén, majd hónapok, évek alatt az egész láb érzéketlenné válhat. Míg egyes páciensek “hangyaérzésről” panaszkodnak, addig mások égető tüneteket vesznek észre.

Az idegek azonban nemcsak a lábakban mehetnek tönkre. Az emésztőidegek csökkent működése esetén hányinger, hányás, hasmenés vagy ellenkezőleg székrekedés is kialakulhat.

A vesék is károsodhatnak a diabétesz miatt

Az elhanyagolt diabétesz a vesékre is hatással van. A veséket behálózó apró erek végzik el a kiválasztást, amely során a salakanyagok a vizelettel kiürülnek a szervezetből. Ha a szűrőrendszer nem működik megfelelően az erek ártalmai miatt, annak első jele bizonyos fehérjék megjelenése a vizeletben. Súlyos nefropátia esetén csak a művesekezelés (dialízis) vagy a vesetranszplantáció jelenthet megoldást.

Bőrbetegségek cukorbetegeknél

A diabétesz érzékennyé teszi a pácienseket a gombás és bakteriális bőrbetegségekkel szemben is, melyeket, ha nem kezelnek időben, akkor súlyos fertőzésekké alakulhatnak.

diabétesz szövődményei ellen

A cukorbetegség szövődményei képekben (forrás: freepik.com)

Miként lehet hatékonyan megelőzni a cukorbetegség szövődményeit?

  • A cukorbeteg diéta betartásával: a cukorbetegek számára előírt étkezés van a legnagyobb kihatással a vércukorszint mozgására. Ha a páciens a megfelelő mennyiségű szénhidrátot fogyasztja, odafigyel, hogy változatosan étkezzen és gyümölcsökből is alacsony glükóztartalmút választ, akkor nem kell a szövődmények korai megjelenésétől tartani.
  • Rendszeres testmozgással: a vércukorszint és az inzulinszint egyensúlyában a sportolásnak is fajsúlyos szerep jut. A mozgásnak az extra kalóriák ledolgozásában és a testsúly normalizálásában is szerepe van.
  • Vércukornapló vezetésével: a túl magas és a túl alacsony vércukorszint felelős a szövődmények kialakulásáért. A rendszeres vércukorszintméréssel és az értékek feljegyzésével nemcsak a páciens, de a kezelőorvos is teljes képet kaphat a beteg állapotáról. Ezáltal a gyógyszer- és inzulinadagolás is átalakítható, ami jobb életvitelt jelent.
cukorbetegség kardiovaszkuláris szövődményei

A cukorbeteg étrend betartása döntő a szövődmények megelőzésében   (forrás: freepik.com)

Cikkünk csupán tájékoztató jellegű: fontos, hogy mindig orvosok, dietetikusok, életmód tanácsadók állítsák fel a diagnózist és javasoljanak terápiát. Érdekesnek találta írásunkat? Akkor olvassa el az inzulinrezisztenciáról írt blogbejegyzésünket is!