Az inzulinrezisztencia tünetei és kezelése

Az inzulinrezisztencia az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett betegsége, rengeteget hallhatunk és olvashatunk róla. Mégis felületesek az ismereteink és sokan nem tudják pontosan mit is jelent ez az anyagcserezavar és melyek a legjellemzőbb tünetei. Cikkünkben A-tól Z-ig bemutatjuk, amit az IR-ről és kezeléséről tudni érdemes.

A Verifine tűvel hatékonyan és gyorsan elvégezhető az inzulinbeadás. Ismerje meg a Verifne termékeit!

Az inzulinrezisztencia jelentése

Az inzulinrezisztenciát a II-es típusú cukorbetegséggel és a prediabetikus állapottal is gyakran össze szokták keverni, ezért a három betegség közötti különbséget érdemes tisztázni először:

 • Az inzulinrezisztencia (IR) a szénhidrát-anyagcsere zavara. Egy olyan állapot, amikor sejtjeink nem képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt, mert az inzulin gyengén tud csak kapcsolódni a sejtek felszínén lévő inzulin-receptorokhoz. Az inzulin feladata ugyanis, hogy a glükóz a sejtekbe beépülve energiához juttassa azokat.
 • A prediabétesz során a vércukorszint az átlagosnál magasabb, de még nem nevezhető cukorbetegségnek. Ez az állapot még visszafordítható a táplálkozási szokások megváltoztatásával, illetve a rendszeres testmozgás beépítésével. A prediabétesz tartós fennállása esetén II-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, és veszélyessége abban rejlik, hogy már a prediabétesz alatt megnő a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyvérzés kialakulásának kockázata.
 • A II-es típusú cukorbetegséget szokták felnőttkori cukorbetegségnek is hívni, amely a helytelen életmód következtében egyre fiatalabb korban jelenik meg társadalmunkban. A II-es típusú cukorbetegség az inzulinrezisztencia következménye is lehet, így a már diagnosztizált inzulinrezisztenciás betegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki később II-es típusú diabétesz.


Összegezve, az IR során a szénhidrát anyagcserében részt vevő sejtek érzéketlenné válnak, a vércukorszint pedig tartósan magas marad. A
hiperinzulinémia létrejöttekor a hasnyálmirigy egyre több hormont termel a cukorbontáshoz. Az inzulintermelő folyamatban részt vevő bétasejtek azonban a felborult működésben egy idő után elfáradnak és a kompenzáló folyamatok végeredménye a cukorbetegség. Ezért is szokás a diabétesz előszobájának nevezni az inzulinrezisztenciát.

Okai között a genetikai hajlam és az elhanyagolt életmód is jelentős hatással bír. Nagyobb eséllyel alakul ki azoknál IR, akiknek a családjában már jelen volt korábban a diabétesz. De emellett az elhízás, az egyoldalú táplálkozás és a mozgásszegény életvitel is szerepet játszik a betegség kifejlődésében.

ir tünetei

Az IR kialakulásában jelentős szerepet játszik az egészségtelen életmód (forrás: freepik.com)

Miért hívják az IR-t női betegségnek?

Divatos dolog az inzulinrezisztenciát női betegségnek nevezni. Ennek az az oka, hogy többször diagnosztizálják hölgyeknél, mint férfiaknál.

A jelenség mögött egy sajnálatos tendencia húzódik: az IR egyik fő tünete, hogy befolyásolja a menstruációs ciklus működését és kezeletlen esetben meddőséget is okozhat. Általában ezzel a problémával fordulnak orvoshoz a fiatal nők, akiknek a teherbe esési próbálkozásaik sikertelenek. A nőgyógyászok ekkor fedezik fel a kötelező vizsgálatokat követően, hogy inzulinrezisztenciával van dolguk.

A statisztikai adatok (nőknél gyakoribb a betegség, mint férfiaknál) azonban nem teljesen megbízhatók. A szűrővizsgálatok hiánya miatt legtöbbször ugyanis későn, vagy egyáltalán nem fedezik fel az IR-t. Már csak a II-es típusú cukorbetegségre derül fény, mely az inzulinrezisztens állapot egyenes ágú következménye. Épp ezért, nincsenek pontos adatok a gyakoriságáról és nemek közötti eloszlásáról.

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Mielőtt részletesen is ismertetnénk az inzulinrezisztencia jeleit, érdemes megemlíteni, hogy az IR-re gyakran más betegségek diagnosztizálásakor derül fény:

 • Nőknél a policisztás ovárium szindróma (PCOS) és a meddőség a leggyakoribb társbetegségei az inzulinrezisztenciának.
 • A pajzsmirigy alulműködés mögött is sok esetben IR húzódik meg.
 • Az endokrinológiai zavarok mellett szív- és érrendszeri betegségek okozója is lehet az inzulinrezisztencia: a magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel és trombózissal is összefüggésbe hozható a sejtek lecsökkent inzulinérzékelése.

  A felsorolt betegségek mellett azonban tényleges tünetei is vannak az IR-nek:

 • A leggyakoribb a túlsúly, kifejezetten az “alma alakú” elhízás.
 • Gyakori fejfájás és migrén.
 • A szőrösödés és fokozott izzadás is jelezheti az IR jelenlétét.
 • Az étkezések után jelentkező émelygés, szédülés gyakori velejáró tünetegyüttes.
 •  A felnőttkori pattanások miatt is gyanakodhatunk a betegségre.
 • A nyugtalan alvás, fáradékonyság mindkét nem esetében igen jellemző.
 • Fokozott hajhullás is megfigyelhető az IR tünetei között.
 • Sajnos a depresszió, lehangoltság is árulkodó lehet.

 

Az általános tünetek mellett nőknél a már említett petefészekciszták, a menstruáció előtti pecsételő vérzés és fogantatási nehézségek kísérik az inzulinrezisztenciát. Férfiaknál pedig korai, erőteljes kopaszodást és merevedési zavart idézhet elő a vér túl magas inzulinszintje.

inzulinrezisztencia okai

A meddőség és a PCOS az IR leggyakoribb társbetegségei (forrás: freepik.com)

Mi a diagnosztizálás módja?

A vér inzulinszintjét több vizsgálati módszerrel is meg lehet határozni, leggyakrabban a cukorterheléses vizsgálatot alkalmazzák a rendelőkben. Ezt a módszert használják a cukorbetegség és például a terhességi cukorbetegség kiszűrésére is.

Az inzulinszint mérés során meghatározott mennyiségű cukrot kell elfogyasztani oldat formájában éhgyomorra. A laborvizsgálat során a vérből ki tudják mutatni, hogy a bevitt cukormennyiség milyen mértékben emelte meg a vércukorszintet, valamint, hogy mennyivel növekedett a vér inzulinszintje a cukorterhelés hatására.

Az inzulinértékek meghatározásához három alkalommal kell vért venni a pácienstől: az oldat elfogyasztása előtt, 60 perccel, majd 120 perccel a cukorterhelést követően. Ezért is hívják 3 pontos cukorterhelésnek a szűrővizsgálatot. Az eredmények alapján kirajzolható a vércukorszint és az inzulingörbe is.

Emellett ritkábban HOMA index-szel és adiponektin szint ellenőrzéssel is diagnosztizálják a betegséget. Utóbbi előnye, hogy elkerülhető vele a kellemetlen cukorterhelés, de az adiponektin hormonszint vizsgálat elsősorban csak magánklinikákon érhető el.

Az inzulinrezisztencia kezelése

A felborult inzulinszintet elsősorban az életmód gyökeres megváltoztatásával lehet hatékonyan orvosolni, de ha ez kevésnek bizonyul, akkor gyógyszeres terápiára is szükség lehet

Sportolás IR mellett

Az inzulinszintet legjobban rendszeres, közepes intenzitású testmozgással lehet újra egyensúlyba hozni. A szakértők elsősorban aerob, cardio és erősítő mozgásformákat javasolnak, melyekkel jól szabályozható a szénhidrát-anyagcsere.

Függetlenül attól, hogy valaki elhízott, netán vékony testalkatú, ezeket a testedzéseket kell beiktatnia hetente 3-4 alkalommal. Természetesen az IR-rel diagnosztizált pácienseknek dietetikus ad tanácsot a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás kialakításában csakúgy, mint az étkezés megreformálásában.

sportolás ir mellett

Az aerobic, a futás, ugrókötelezés, gyors séta mind szuper sportok az inzulinrezisztencia kezelésére (forrás: freepik.com)

Diéta inzulinrezisztencia esetén

Az IR étrend nagyon hasonlít a cukorbeteg diéta felépítéséhez, de annál azért sokkal engedékenyebb:

 • Elsősorban a hozzáadott cukrot kell kerülni az ételekben. A minőségi édesítőszerek, mint a xillit, eritrit és stevia megfelelők az édes ízek eléréséhez és IR kompatibilisek is.
 • A fehér lisztből készült péksütemények, tészták fogyasztását érdemes minimalizálni, illetve teljes kiőrlésű, durum vagy alternatív lisztből készíteni. A mandula, kókusz vagy csicseriborsó liszt kiválók búzaliszt helyett.
 • Érdemes minden étkezésbe beilleszteni megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot, átlagosan 150-180 gramm-ot 4-6 kisebb étkezésbe.
 • Emellett pedig a sovány húsokból (csirke, pulyka, halak) készült ételeket, gyümölcsöket és zöldségféléket kell előnyben részesíteni a megfelelő zsír- és rostbevitel érdekében.
inzulinrezisztencia társbetegségei

Az IR diéta sovány húsokat, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz (forrás: freepik.com)

Az inzulinrezisztencia szerencsére 80 százalékos eséllyel gyógyítható, ha a páciens hosszútávon betartja az előírt javaslatokat. A cukorbetegséggel ellentétben ez a folyamat tehát visszafordítható. Kifejezetten fontos ez azoknál a nőknél, akiknél a gyermekáldás útjában áll a túl magas inzulinszint.

Ráadásul azért is kell időben felismerni és kezelni az inzulinrezisztenciát, mert ha tartósan fennáll, akkor a cukorbetegség kialakulásához, ezáltal pedig komoly szövődményekhez vezethet.

Fontos, hogy minden esetben szakértők és orvosok döntsenek a személyre szabott terápiáról. A cikkünkben bemutatott információk csak kiindulási pontot adnak és tájékoztató jellegűek, ha Ön is többet szeretne megtudni az inzulinrezisztenciáról.

Érdekesnek találta írásunkat? Akkor olvassa el a cukorbetegség kezeléséről szóló blogbejegyzésünket is!