Az inzulin beadása: helyes inzulin adagolás

A cukorbetegséggel élőknek számos kihívással kell megküzdeniük a mindennapokban: a cukorbeteg diéta betartása mellett sokaknak okoz kellemetlenségeket az inzulin beadása is. Kiváltképp igaz ez az 1-es típusban szenvedő kisgyerekekre, akiknek óvodás, kisiskolás korban kell megtanulni az öninjekciózást. Cikkünkben bemutatjuk az inzulinadagolás lépéseit és néhány olyan orvostechnikai eszközt is ismertetünk, melyekkel könnyebbé tehető a folyamat.

A megfelelő inzulinmennyiség kiszámítása

A kezdő cukorbetegek első nagy kihívása az életmódjuknak megfelelő napi inzulinadag beállítása, melyben a diabetológus orvos és a dietetikus szakemberek egyaránt segítik a pácienseket. Egy felnőtt ember napi átlagos inzulinigénye megközelítőleg 40 egység, mellyel a bázis és bólus inzulin (anyagcsere folyamatok szabályozása és az étkezések vércukoremelésének szabályozása) funkciók elégíthetők ki.

A Verifine tű használatával kisebb szúrás is elég az inzulinbeadáshoz, így kevesebb fájdalommal is elvégezheti. Ismerje meg Ön is a Verifne termékeit!

Sajnos nem létezik egy általánosan bevált mennyiség, ami mindenki esetében egyformán működik, hiszen személyenként más az anyagcserénk, fizikai aktivitásunk és a fizikai adottságaink is eltérők lehetnek például a korunkból kifolyólag. Létezik azonban néhány irányelv, ami megkönnyíti a cukorbetegek helyzetét a helyes inzulinmennyiség beállításakor:

 • Az elfogyasztott szénhidrátok számolása: a bólusinzulin-egységek felosztása elsősorban az elfogyasztott szénhidrát mennyiségétől függ. Érdemes a diabétesz elején szénhidrát táblázatokra hagyatkozni. Az idő múlásával a legtöbb cukorbeteg már táblázat nélkül is meg tudja mondani egy tál ételről, hogy hozzávetőleg mennyi szénhidrátot tartalmazhat.
 • Folyamatos vércukorszint ellenőrzés: a vércukorszint monitorozásának a kórházon kívül is folytatódnia kell, amit szintén táblázatos formában (vércukornapló) a leghatékonyabb vezetni. Ezzel a módszerrel meg lehet figyelni a vércukorszint változását az étkezések előtt és után: ez segítségére lehet a diabetológusnak is, ha módosítani kell a terápián.
 • Vércukornapló: a cukorbetegeknek ajánlott minden nap feljegyezni az elfogyasztott szénhidrátokat, ugyanis az inzulinmennyiséget ehhez viszonyítva tudják alakítani a kezelőorvosok. Minden főétkezést házi mérleggel grammra pontosan meg kell mérni és ez alapján feljegyezni a szénhidráttartalmat. A folyamathoz nagy segítség lehet egy glikémiás táblázat használata, melyből az ételek glikémiás indexét (GI) ismerhetjük meg.

 

Az inzulin adagolása lépésről lépésre

A legfontosabb a rendszeres vércukorszint ellenőrzés

Inzulin adagolása pen tűvel

Magyarországon a diabéteszesek közel 100 százaléka már inzulin adagoló pen segítségével adja be magának a cukorbontáshoz nélkülözhetetlen hormont. Nagyon kevesen vannak, akik a hagyományos fecskendős megoldáshoz folyamodnak, ugyanis a toll sokkal biztonságosabb és az idős emberek, a gyermekek, valamint a tűtől tartó betegek is sokkal könnyebben tudják használni.

inzulin gyors beadása

Az inzulin beadása sokkal gyorsabb egy modern pen tűvel

Az inzulin adagoló pen alkalmazását mindig a kezelőorvos mutatja meg a pácienseknek és érdemes az általa előírt típust és tűméretet használni. Ideális esetben a tollal való szúrás szinte teljesen fájdalommentes, de el lehet követni néhány tipikus hibát, ami rossz élményként rögzülhet a betegekben:

 • Túl rövid tű választása: a legrövidebb tűt csak a gyerekeknek és azoknak a felnőtteknek ajánlatos használni, akik sportos fizikummal rendelkeznek és kevés a zsírszövetük. A fájdalommentes inzulinadagolásnak nem előfeltétele a minél rövidebb tű, a helyes módszert kell elsajátítani.
 • A tűt bent kell tartani: a szúrást követően még 10 másodpercig nem szabad kihúzni a bőrből a pent. A túl rövid ideig tartó szúrás után visszaszivároghat az inzulin.

 

A rossz technikai beadás olykor magas vércukorszinthez is vezethet, ha az inzulin nem tud felszívódni a zsírszövetben. Az alábbi rövid, két perces videóból bárki megtanulhatja a népszerű Verifine pen tű helyes használatát:

Hogyan válasszuk ki a beadás helyét?

Az inzulin beadására négy területet szoktak javasolni a diabetológusok:

 1. a teljes has kivéve a köldök körülötti 5 cm sugarú részt
 2. a felkar
 3. a tompor
 4. a comb elülső és hátulsó oldala


A különböző testtájékokon eltérő gyorsasággal szívódnak fel az inzulinkészítmények, ezért a rövid hatásúakat a hasba és a felkarba, a hosszú hatásúakat pedig a combba és a tomporba érdemes adni. Napjainkban azonban már kevert inzulinokat is alkalmaznak: javasolt a kezelőorvostól segítséget kérni a megfelelő testrész kiválasztásához. Ha még többet szeretne megtudni erről a témáról, akkor érdemes ezt a cikket is elolvasni, hogy pontosan hogyan és hová adja be az inzulint!

A rossz inzulin adagolás lehetséges szövődményei

 1. Magas vércukorszint: a kezdő cukorbetegek esetében igen gyakori, hogy az első hetekben csak egy-két alkalommal sikerül otthoni körülmények között normalizálni a vércukorszintet. Amíg nem válik rutinossá az inzulinbeadás, addig sajnos előfordul, hogy a készítmény nem tud megfelelően felszívódni, ez pedig túl magas értékekhez vezet. A helyes adagolási technikával, rendszeres étkezéssel és az inzulin egységek megfelelő elosztásával azonban a probléma megszűnik.
 2. Lipohipertrófia: amikor valaki mindig ugyanarra a helyre szúrja a pen tűt, akkor zsírszövet burjánzás, úgynevezett lipohipertrófia jön létre. A jelenség kisebb fájdalmakkal társulhat és esztétikailag sem szép látvány. Nem véletlenül javasolják a kezelőorvosok és a tapasztaltabb cukorbetegek, hogy váltogatni kell a beadás helyét.
 3. Túl alacsony vércukorszint: hipoglikémiáról beszélhetünk, amikor 3,9 alá esik a vércukor értéke. A rossz egységelosztás leggyakoribb következménye a cukorbetegek által csak “hipózásnak” nevezett jelenség: elfehéredés, kézremegés, éhségérzet, izzadás, végtagok zsibbadása és komolyabb esetben eszméletvesztés. Sajnos egy erősebb hipoglikémiás roham ritkán, de halálhoz is vezethet, ezért fontos a méréseket minden nap vezetni és rendszeresen konzultálni a kezelőorvossal az előírt inzulinmennyiség beállítása érdekében. Vércukornaplót ingyenesen is le lehet tölteni, például innen.
 4. Véraláfutások: az öninjekciózás velejárói a kisebb-nagyobb véraláfutások, amik akkor keletkeznek, ha túl mélyre, az izomszövetbe szúrjuk a tűt. Nem minden tűméretnél kell összecsípni a bőrt és sok esetben teljesen merőlegesen tartva kell alkalmazni az inzulintollat.
 5. Inzulinszivárgás: az inzulin beadása során előfordulhat, hogy túl gyorsan kihúzzuk a tűt a bőrből és az inzulin visszacsorog a zsírszövetből. Az esetek túlnyomó többségében ez a figyelmetlenség okozza az étkezések utáni kiugróan magas vércukor értéket. Ennek elkerülése érdekében a megfelelő inzulinmennyiség beadását követően 10 másodpercig a bőr alatt kell tartani a tűt, hogy az inzulinszivárgást elkerülhessük.

 

inzulin adagolás pen tűvel

Az inzulin beadása előtt ki kell nyomni 2 egységnyit a levegőbuborékok elkerülése érdekében

Az inzulin beadása félelem nélkül

Az inzulinfüggő cukorbetegek két dologtól tartanak az inzulinterápiával kapcsolatban: sokan tűfóbiájuk miatt magától a szúrástól viszolyognak, míg mások a hipoglikémiától félnek. Szerencsére már léteznek olyan orvostechnikai segédeszközök, melyekkel fájdalmak és véraláfutások nélkül lehetséges az inzulin beadása. A TickleFLEX korong például egy olyan szilikon párnácska, amit a pen végére kell helyezni és segít stabilizálni a tű pozícióját. Elérhetjük az egyébként kényelmetlen testrészeket is és megakadályozható vele a túl mély szúrás is. Ráadásul a tű hegye nem is látszik ilyenkor, ami könnyedség az injekciózástól idegenkedőknek.

A hipoglikémiától való félelmet elsősorban megfelelő edukációval lehet legyőzni: nem ritka jelenség, hogy egyes páciensek inkább magasabban tartják a vércukorszintjüket annak érdekében, hogy megelőzzék a kellemetlen tüneteket. A magas cukorszint azonban súlyos szövődményekhez vezethet.

A cukorbetegség meghatározza a betegek napi rutinját, ezért kihat a mentális egészségre is. Sok betegnek hasznosak azok az online vagy személyes fórumok és csoportok, ahol meg tudják osztani a nehézségeket tapasztaltabb cukorbetegekkel. Az online elérhető információk és a sorstársaik beszámolói azonban nem helyettesítik az orvosi szaktudást. A betegséggel és kezeléssel kapcsolatos kérdésekben mindig a kezelőorvosra kell hallgatni.

 

Hasznosnak találta az inzulin beadását taglaló írásunkat? Tudjon meg még többet a diabéteszről és olvassa el a cukorbeteg étrend összeállításáról szóló cikkünket is!

tickleflex

Alkalmazzon TickleFLEX-et a kényelmes és biztonságos inzulinbeadás érdekében.

A Verifine tű használatával kisebb szúrás is elég az inzulinbeadáshoz, így kevesebb fájdalommal is elvégezheti.

Legutóbbi blog bejegyzések