A glikémiás index szerepe a diabétesz kezelésében

A glikémiás index (GI) fogalmáról sokat lehet hallani napjainkban, nemcsak a cukorbetegség kezelésekor, hanem a különböző diéták és fogyási tippek kapcsán is. Ennek oka, hogy a mérőszám szoros összefüggésben áll a vércukorszint szabályozásával. Cukorbetegeknél a cél minden esetben az egyenletes, normál tartományba eső vércukorszint kialakítása és megtartása, ebben segíthetnek az alacsony glikémiás indexű ételek. Cikkünkben bemutatjuk a glikémiás indexszel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és glikémiás index táblázat segítségével ismertetjük az ételek GI-jét.

A Verifine tűvel hatékonyan és gyorsan elvégezhető az inzulinbeadás. Ismerje meg a Verifne termékeit!

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index egy számérték, amely a táplálékokat a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján sorolja be egy 0-tól 100-ig terjedő skálán. Ezt eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki, de ma már ismert a diétázók és a fogyókúrázók körében is.

A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, ezzel együtt pedig azt, hogy ez mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Azt viszont nem jelzi, hogy mennyi szénhidrát van a különböző táplálékokban. Fontos megjegyezni, hogy glikémiás indexe csak az olyan élelmiszereknek van, amelyek jelentősebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak. A vércukorszintet ugyanis a szénhidrátok emésztése során keletkező cukrok emelik meg.

glikémiás index ismerete

Kategóriák: magas, közepes és alacsony glikémiás index

Az élelmiszereket összesen három kategóriába soroljuk glikémiás indexük szerint:

  • magas (60-100),
  • közepes (40-59)
  • alacsony (40 alatt)

A magas glikémiás indexű ételek a cukorbetegek számára általában kerülendők, hamar felszívódnak, miáltal gyorsan meg tudják emelni a vércukorszintet, könnyen elhízást okozhatnak, ezért az egészségünk megőrzése, illetve a megfelelő testsúly megtartása érdekében jobb, ha kihagyjuk ezeket az étrendünkből, vagy csak nagyon ritkán és kontrollált mennyiségben fogyasztjuk őket. Ilyen élelmiszer a krumpli, a köles, a fehér kenyér és a fehér rizs.

A közepes glikémiás indexű csoportból hasonlóan, nem túl nagy mennyiségben ajánlott fogyasztani. Ide tartozik a barnarizs, a zapkorpa, a kukorica, a kuszkusz, a mazsola, a datolya vagy a méz.

Az alacsony GI-ű élelmiszerek azok, amelyeket gond nélkül fogyaszthatunk, és beiktathatunk a rendszeres táplálkozásunkba. Alacsony glikémiás index jellemzi például a brokkolit, a cukkinit, az édesburgonyát vagy a zöldborsót. A gyümölcsök közül az alma, a szőlő, a narancs; a gabonafélék közül pedig az árpa, a quinoa, a hajdina, a zabpehely és a bulgur az, amelyiknek alacsony a GI-je.

glikémiás index táblázat fogyáshoz

Miért fontos az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása cukorbetegeknél?

Az alacsony glikémiás indexű ételek egyik fő jellemzője, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó teltségérzetet adnak. Ezek az élelmiszerek, a magas glikémiás indexűekkel szemben, nem emelik meg nagyon (és gyorsan) a vércukorszintet, így nem lesz tőle hamar éhes az ember. Rendszeres fogyasztásukkal a reggeli magas vércukorszint kockázatát is csökkenteni lehet.

Minél alacsonyabb egy étel GI értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet, ami fogyást is eredményezhet. Ezek az ételek hosszú távon hozzájárulnak a fizikai aktivitásunk növeléséhez, a szellemi fittség megtartásához és az immunrendszerünk erősítéséhez.

alacsony glikémiás index táblázat

Glikémiás index táblázat

A következő glikémiás index táblázat segít eligazodni a magas, közepes és alacsony GI ételek útvesztőjében:

glikémiás index táblázat

Ha érdekesnek találta bejegyzésünket, olvassa el a cukorbeteg diéta alapjairól szóló cikkünket is!