A cukorbetegség tünetei

A diabétesz a leggyakoribb anyagcserezavar a világon. Hazánkban jelenleg több mint egymillió cukorbeteg ember él és a magyar diabéteszesek száma évről-évre emelkedik. A riasztó adatokat tovább tetézi, hogy megközelítőleg 500 ezren vannak azok, akik nem is tudják magukról, hogy cukorbetegek. A tünetek korai felismerése és a szűrővizsgálatok súlyos szövődményektől óvhatják meg a pácienseket. Cikkünkben az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség tünetei mellett szót ejtünk a diabétesz rizikófaktorairól is.

A Verifine tűvel hatékonyan és gyorsan elvégezhető az inzulinbeadás. Ismerje meg a Verifne termékeit!

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei

Az 1-es típusú diabéteszt gyakran fiatalkori cukorbetegségként is szokták emlegetni, mert általában gyermekkorban diagnosztizálják. Azonban inzulinfüggő cukorbetegség a fiatal felnőttek körében is kialakulhat, amikor a jellemző klinikai tünetek rendkívül gyorsan, néhány hét vagy hónap alatt jelennek meg. Az 1-es diabéteszben szenvedők hasnyálmirigye egyáltalán nem termel inzulint, a hormon hiánya pedig az alábbi jelekkel jár együtt a pácienseknél:

 • Sok vizelet: mivel a sejtek nem tudják felhasználni inzulin nélkül az étkezéssel bevitt szőlőcukrot, ezért az a vérből bő vizelet formájában kiválasztódik. Nagyon gyakran az első jel, ami gyanakvásra készteti a pácienseket (kisgyerekek esetében pedig a szülőket), az a sűrűn jelentkező vizelési inger.
 • Szomjúságérzés, szájszárazság: a hirtelen kialakult diabétesz és a napi 3-4 liter távozó vizelet miatt extrém szomjúságérzet is társul a magas vércukorszint leggyakoribb tüneteként.
  Fogyás: a nagy vízveszteség és az anyagcsere felborulása miatt – ellentétben a 2-es típusú páciensekkel – az inzulinfüggő cukorbetegek olykor drasztikus súlyvesztésen mennek keresztül.
 • Fokozott fáradékonyság: az állandó gyengeség és levertségérzet is a fiatalkori cukorbetegség tünetei közé sorolható.
 • Ketoacidózis: a ketoacidózis során a vércukorszint olyan magasságokba emelkedik, hogy a szervezet folyadék egyensúlya teljesen felborul. A folyamat súlyos hányáshoz, hasmenéshez, kiszáradáshoz, tudatzavarhoz és kezeletlen esetben kómához is vezethet.
cukorbetegség legfontosabb jelei

A gyerekeknél a magas cukor tünetei gyorsan és egyértelműen diagnosztizálhatók

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegséget korábban időskori diabétesznek hívták, manapság azonban egyre több fiatal esetében is kialakul szerzett diabétesz. Ennek oka a genetikai hajlam mellett a mozgásszegény életmód és az egyoldalú táplálkozás. Sajnos az inzulinszegény állapot gyakran évekig diagnosztizálatlan marad, mert a tünetek kevésbé egyértelmű módon jelentkeznek, mint az inzulinfüggő páciensek esetében. A későn felfedezett diabétesz mellé pedig gyakran már a cukorbetegség szövődményei is társulnak, mint érrendszeri, látási és ízületi megbetegedések.

A1-es típusú cukorbetegségnél is taglalt szomjúságérzet mellet a 2-es típusú cukorbetegségre utalhatnak az alábbi tünetek is:

 • Homályos látás: a túl magas vércukorszint miatt a szövetek víztartalma sokkal alacsonyabb. A szemlencsében jelentkező szárazság miatt a páciensek korábbi éles látása gyakran elhomályosodik. Ez a tünet sokszor az 1-es típusú betegeknél is jelentkezik.
 • Bőrelváltozások: a szerzett diabéteszt gyakran furunculusok és egy hiperpigmentált, bársonyos tapintású bőrjelenség, az “Acanthosis nigricans” is kíséri. Mivel a szövetek cukortartalma magasabb az átlagosnál, ezért az állapot kedvez a fertőzéseknek és a baktériumok terjedésének. Ebbe a kategóriába sorolhatók a bőr (hajlatok, lágyék) gombás betegségei is.
 • Lassan gyógyuló sebek: egy-egy apróbb vágás, sebesülés is hetekig gyógyulhat a diabéteszes betegeknél, ugyanis a szervezet immunrendszere annyira legyengült, hogy nem tudja ellátni védekező feladatát. A sebek ezért gyakran elfertőződnek és sokszor emiatt kerülnek a betegek orvoshoz.
cukorbetegség egyértelmű tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség jelei az egészségtelen életmód miatt is kialakulhatnak

Az inzulinrezisztencia (IR) és a magas vércukorszint tünetei: úton a cukorbetegség felé

Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának tartják. Az IR során az inzulin hatása gyengül a célsejteken, ezért fokozott inzulintermelésre van szükség a vércukorszint kiegyensúlyozásához.

Nemenként megegyező és eltérő jelei is vannak az IR-nek. Sajnos a hölgyeknél gyakori, hogy az inzulinrezisztencia miatt nem tudnak teherbe esni és a vizsgálatok során diagnosztizálják a betegséget. Rendszeresen előfordul az is, hogy laborvizsgálat vagy egy társbetegség kezelésekor véletlenszerűen derül ki a páciensnél a megnövekedett inzulinszint. Lássuk, milyen tünetek léteznek, melyek férfiak és nők esetében egyaránt jelentkeznek:

 • A túlsúlyos állapot mellett a fogyásra tett kísérletek is gyakran sikertelenek.
 • Étkezés után hirtelen jött fáradtságérzés, szédülés, émelygés jelentkezhet.
 • Fokozottan zsíros bőr és pattanások megjelenése felnőttkorban.
 • A rossz közérzet miatt a páciensek gyakran lehangoltak és alvászavarral is küzdenek.
 • Fejfájás és migrén is előfordulhat a neurológiailag érzékenyebbeknél.

A kifejezetten nőknél tapasztalt tünetek:

 • A menstruáció zavarai: a menstruáció késik vagy teljesen elmarad, pecsételő, barnás vérzés formájában jelentkezik.
 • Nehéz fogantatás, meddőség alakul ki.

Férfiakra jellemző IR panaszok:

 • Erős hajhullás, hirtelen kopaszodás.
 • Potenciazavarok.
magas cukor jeleinek felismerése

A Cukorbetegség Világnapján minden évben rendszeres szűrővizsgálatokon lehet részt venni

Melyek a diabétesz elsőszámú rizikófaktorai?

A cukorbetegség jelei mellett azzal sem árt tisztában lenni, hogy saját esetünkben mekkora esély van a diabétesz kialakulására. Ha már korábban kiderült, hogy szoros családi körünkben van cukorbeteg (szülő vagy testvér), akkor genetikailag hajlamosabbak vagyunk a cukorbetegségre. Emellett azonban a betegség kialakulásának fő rizikófaktora a magas testtömegindex is. A feleslegesen bevitt kalóriák, a túlsúly, az egyoldalú táplálkozás és a fizikai aktivitás hiánya elsősorban a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért vonhatók felelősségre.

A nők esetében a terhességi diabétesz is komoly rizikófaktornak számít a későbbi 2-es típusú cukorbetegség megjelenésében. Az elsősorban gyerekeknél jelentkező 1-es típusnál azonban nem beszélhetünk olyan tényezőkről, melyek megelőzésével elkerülhető lenne a cukorbetegség.

Fontos, hogy a cukorbetegséget időben diagnosztizáljuk, még a súlyos szövődmények megjelenése előtt. Azonban soha nem szabad magunktól cukorbeteg diétába fogni: mindig a kezelőorvos javaslatára előírt terápiát kell betartani.

Ha Ön is érdekesnek találta a magas cukor tüneteiről szóló blogbejegyzésünket, akkor olvassa el a vércukormérés fontosságáról írt cikkünket is!

Képek forrása: freepik.com

Felhasznált források: Webbeteg.hu, Budai Endokrinközpont, HáziPatika.com