A cukorbeteg diéta alapjai

Az cukorbetegség Magyarországon a társadalom 10 százalékát érinti, mégis nagyon felületes ismeretink vannak a diéta felépítéséről. Egy megfelelően kialakított étrend nagyban hozzá tud járulni a diabéteszes emberek jó életminőségéhez, ezért érdemes foglalkozni a kérdéssel. Írásunkban bemutatjuk, hogy milyen alapelveket kell betartani és megmutatjuk, hogy miért nem jó, ha a cukorfogyasztást összekeverjük a szénhidrátfogyasztással.

A friss cukorbetegeket általában sokként éri a diabétesz diagnózisa. Szerencsére az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség is hatékonyan kezelhető inzulinpótlással, gyógyszeres terápiával és szigorú cukorbeteg diéta betartásával. Az étkezési terv kialakításakor jó néhány tényező szerepet játszik:

 1. A cukorbeteg diéta eltérő lehet attól függően, hogy 1-es típusú fiatalkori vagy 2-es típusú időskori diabétesz áll fenn (esetleg a 3-as típus, vagy terhességi cukorbetegség).
 2. A túlsúlyos cukorbetegek esetében a testtömeg és az elhízás mértéke is befolyásolja a diéta felépítését.
 3. Az energiabevitel nagyban függ a fizikai aktivitás mértékétől is: akik többet mozognak, azok az elvesztett kalóriát pótolhatják az egészséges étkezés keretein belül.
 4. Alapvetően szerepet játszik az életkor, a testmagasság és az anyagcsere gyorsasága is a cukorbeteg diéta megtervezésekor.

cukorbeteg diéta betartása

Minden diabéteszes betegnek ismernie kellene a cukorbeteg diéta előnyeit (forrás: freepik.com)

Diéta cukorbetegeknek: színre lép a dietetikus

A cukorbeteg diéta betartása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ne boruljon fel testünk anyagcseréje. Amikor valakit cukorbetegséggel diagnosztizálnak, akkor dietetikus segít a megfelelő táplálkozás kialakításában. A tévhitekkel ellentétben ugyanis a cukorbetegeknek nemcsak a cukrot és az édes dolgokat kell megvonniuk maguktól. Egy kellően képzett táplálkozási tanácsadó megfelelően tudja mérlegelni, hogy a páciens életvitelébe milyen új étkezési szokások illeszthetők be.

Az inzulinfüggő és a gyógyszeresen kezelt diabéteszeseknek is speciális étrendre van szüksége. Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy mégis mi az ok-okozati különbség a kettő között?

 • Inzulinfüggő cukorbetegek: az inzulinnal kezelt cukrosok esetében az inzulinkészítmények hatása nem fedezi a táplálék okozta vércukorszint emelkedést. Az 1-es típusú diabétesznél diétával szabályozni lehet a bevitt szénhidrátok és az inzulin mennyiségét, így szabályozható a vércukorszint ingadozása.
 • Inzulin nélkül kezelt cukorbetegek: a termelődő inzulin az inzulinrezisztencia miatt nem tudja megfelelően kifejteni hatását. Ráadásul az esetek 90 százalékában a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők túlsúlyosak is, sőt, 10-ből 9 alkalommal az elhízás okozza náluk a cukorbetegség megjelenését. Ilyenkor a diéta fogyókúrás szerepet is betölt.

szigorú cukorbeteg diéta

A magas cukor tartalmú ételek hirtelen emelik meg a vércukorszintet (forrás: freepik.com)

Cukorbeteg diéta: 4 fontos elem, amit kötelező betartani

Gyakori étkezések

A cukrosok számára kiemelten fontos, hogy naponta 5-6 alkalommal vegyenek magukhoz ételt. A kisebb részre osztott táplálék mellett könnyebb egyenletes szinten tartani a vércukorszintet és a fogyókúrának is kedvez ez a módszer. A reggeli, ebéd és vacsora közé ajánlatos két kisebb falatozást is beiktatni.

Minőségi szénhidrát fogyasztása

A szénhidrátok fogyasztását a laikusok rendre összetévesztik a cukorfogyasztással. A szénhidrátok körülbelül 40-50%-át teszik ki a cukorbeteg diétának, míg a cukorfogyasztás teljes mértékben tiltott. A nem megfelelő szénhidrátbevitel pedig olyannyira kihat a diabéteszesek életvitelére, hogy akár súlyos hipoglikémiát (a vércukorszint hirtelen és drasztikus leesése) is okozhat.

Alapvető szabályok a szénhidrátok fogyasztására vonatkozóan

 1. Kerülni kell a finomított cukrot, a mézet és minden olyan ételt, italt, amiben megtalálható, mert ezek gyorsan megemelik a vércukorszintet.
 2. A fehér búzalisztet és a belőle készült táplálékokat le kell cserélni teljes kiőrlésű vagy valamilyen alternatív (mandula liszt, kókuszliszt, stb.) változatra.
 3. A magas keményítő tartalmú szénhidrátokat (például burgonya, kukorica, rizs) kimérve be lehet illeszteni az új étrendbe.
 4. A gyümölcsök fogyasztása is csak mérsékelten engedélyezett gyümölcscukor tartalmuk miatt. Míg banánt csak elvétve érdemes fogyasztani, addig a citrusfélék és például az áfonya gond nélkül beilleszthetők a szigorú cukorbeteg diéta rendszerébe is.
 5. Minden étkezésnek tartalmaznia kell szénhidrátot a kiegyensúlyozott vércukorszint érdekében.
 6. Reggel kevesebb szénhidrátot szabad fogyasztani, hogy ne emelkedjen meg hirtelen a vércukorszint ébredést követően.

cukorbetegek diétája mintaétrend összeállításával

A savanyú gyümölcsökben és a zöldségekben gazdag étrend kiváló diéta cukorbetegeknek
(forrás: freepik.com)

Kevés hús, sok zöldség

A dietetikusok a húsfélék és a zöldségek fogyasztási arányát is jelentősen átalakíthatják. A zöldségekben rengeteg rost található, mely gyorsítja az anyagcserét, ráadásul a diabéteszesek a korlátozott gyümölcsfogyasztás miatt elsősorban a zöldségfélékből tudnak természetes úton vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jutni. Minél több friss vagy párolt zöldséget kell fogyasztani, miközben a húsokból csak a zsírszegény, sovány változatok – csirke, pulyka, tengeri halak – engedélyezettek. Azoknak, akik súlyfelesleggel is küzdenek a diabétesz mellett mindenképp ajánlatos zsírszegény húsételeket fogyasztani.

diéta cukorbetegeknek dietetikus által

A cukorbetegeknek főleg sovány húsok, hüvelyesek és zöldségek fogyasztása javallott (forrás: freepik.com)

A mozgás is része a cukorbeteg diétának

Mivel a diabétesz egy anyagcsere betegség, így rendszeres testmozgással normalizálni lehet a szervezet felborult állapotát, végső soron pedig a sport döntő szerepet játszik a cukrosokat veszélyeztető szövődmények megelőzésében.

Azok a cukorbetegek, akik heti szinten többször is sportolnak, sokkal gyorsabban adaptálják az új életmódot, mint a mozgásszegény életet folytató társaik. Ennek az az oka, hogy az edzés hozzájárul a vércukorszint beállításához: kevésbé fog ingadozni és csökken az elhízás mértéke is.

A cukorbeteg diéta betartásával tehát a diabéteszesek sem szenvednek hiányt a fontos tápanyagforrásokból. A jól megtervezett cukorbeteg diéta mellett pedig olykor egy-egy kocka diabetikus csokoládé vagy egy pohár bor elfogyasztása is engedélyezett lehet.

Minden cukorbeteg igényei eltérőek

A bejegyzésünkben bemutatott javaslatok jó alapját képezhetik a diéta kialakításának, azonban azt is tudni kell, hogy minden ember, minden élethelyzet egyedi. Érdemes felkeresni dietetikus és kikérni a kezelőorvos javaslatát a cukorbeteg diéta tervezésekor.

Szeretne még többet megtudni a diabéteszről? Olvassa el a cukorbetegségről szóló rövid írásunkat!

tickleflex

Alkalmazzon TickleFLEX-et a kényelmes és biztonságos inzulinbeadás érdekében.

A Verifine tű használatával kisebb szúrás is elég az inzulinbeadáshoz, így kevesebb fájdalommal is elvégezheti.

Legutóbbi blog bejegyzések